petek, 25. junij 2010

Ogled Waterloo-ja in trznice

Za danasnji dan smo imeli plan ze precej dni vnaprej. Ob cetrtkih je namrec v mestu Waterloo (kjer stanujemo) najvecja trznica za okolis Toronta. Trznica - kaj vse si lahko clovek predstavlja pod to besedo? Lahko bi bila taka kot v Ljubljani ali pa taka kot v Bombaju v Indiji in se kakih tisoc razlicic je vmes. Vsekakor je pa to ena izmed znacilnosti Kanade.
Ampak ne tako hitro! Najprej smo se ustavili se v sportni trgovini, kjer prodajajo opremo za hokej, baseball, ameriski nogomet... To je izbira! Toliko celad, palic, dresov ipd. nismo se nikoli videli. Kanada je res prava hokejska dezela. Seveda si nismo mogli kaj, da ne bi tudi sami preizkusili... Morda veste kdo je kdo?
Na trznici pa kar takoj "in medias res". Drazbe. Na tej trznici namrec prodajajo zivino - krave, ovce, teleta... in to na najbolj znacilen nacin - z licitacijo. Najprej dolocijo osnovno ceno in stehtajo zivino, potem jo pokazejo avditoriju in zacne se licitiranje. Vse skupaj poteka tako hitro, da se predno se dobro zaves, kaj se dogaja, je na vrsti ze naslednja krava. In tako gre kar nekaj krav mimo, a se vedno ne razumes vodjo licitacije.
Pri tem je za turista najbolj pomembno, da ne gleda prevec voditelja in ne maha ali krili s rokami, ne dela kaksnih gest (npr. se popraska po obrazu, popravi lase ipd.), ker je takoj vkljucen v licitacijo. Tako je naprimer nasa Marija skorajda nevede kupila kravo! Se sreca, da so bile se visje ponudbe :)

Poleg tega lahko na trznici kupite skorajda karkoli. Resnicno kanadskega ni ravno veliko. Se najvec moznosti za kanadski proizvod je, ce kupis kaj pri Amisih in Minonitih. No, vsaj za fotografski aparat in za nekaj Slovencev so zagotovo bili atrakcija.
Na kratko smo se ustavili se v nasi sedanji rezidenci in naredili se kaksno fotografijo...

Dan smo zakljucili s poslovilno vecerjo v klubu Sava v Breslau. Tako smo se lahko poslovili od takorekoc "maticnega kluba" in njegovih delavnih clanov. Poleg dobre slovenske hrane ni manjkala niti dobra kapljica niti slovenska pesem. Kar prehitro smo morali domov. Jutri nas caka dolg in naporen dan, saj odhajamo na pot v Montreal. Tam bomo imeli koncert potem pa brz nazaj v St. Catherines na Slovenski dan v nedeljo. Tole bo pa hud vikend!

Ni komentarjev:

Objavite komentar